Şırnak Haber

   

Anasayfa   I   İletişim   I   Şikayet Dilek   I   Açılış sayfası yap   I    Sık kullanılanlara ekle  

   

 TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK     MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    “TEFECİLER VE TEFE TÜFE ÜZERİNE…!”EDİ BESE…!    FİNAL FARKI...  

 
   
 
        Güneydoğu
        Türkiye
        Dünya
        Politika
        Ekonomi
        Eğitim
        Spor
        Sağlık
        Bilim Teknoloji

 

 

        Çok Okunalar

  TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

 

 

Organize Sanayi Bölgesi 2 Ay Sonra Faaliyete Geçecek

 

27.7.2008 11:24:37

Şırnak Organize Sanayi Bölgesi 2 Ay Sonra Faaliyete Geçecek. 17 Parsel İçin 19 Yatırımcı Başvuruda Bulundu. TSO Başkanı M. Halil Balkan: “ Dünyada Bir Ekonomik Sıkıntı Var; Ancak Şırnak Gibi İller Bundan Daha Çok Etkileniyor”

 

 

             ŞIRNAKHABER - Organize Sanayi Bölgesinin iki aya kadar sonra bitme aşamasına geleceğini belirten Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balkan, “Şırnak Organize Sanayi Bölgesi bitme aşamasına geldi. 17 parsele 19 yatırımcı başvuru yaptı. Parsellerimiz tam bitme aşamasına gelmeden bu yatırımcılarımızla önceden bir toplantı yapmayı düşündük ve bu toplantıda arsaların hazır olduğunu iki ay içerisinde kendilerine istedikleri zaman teslim edebileceğimizi söyledik. Fakat biz bunu usulen yaptık. Onları da dinledik. Yatırımcılarımız özellikle ülkemizdeki hem siyasi hem ekonomik belirsizliğin piyasalara yansımasından kaynaklı mevcut durumda düşündükleri yatırım programlarının, üretim planlarının bir süre askıya alınacağını, şu aşamada risk faktörün çok yoğun olduğunu, alım gücünün düştüğü ve özellikle ekonomik belirsizliğin yoğun olduğu piyasada nakit akışının adeta durma noktasına geldiği bir ortamda şuan için yatırım yapmanın çok cazip olmadığını görüşünü ilettiler.”dedi. 

 

BALKAN: “EKONOMİK BİR SIKINTI VAR”

Başkan Balkan; “Dünyada ekonomi bir sıkıntı var, şimdi bazı ülkelerde bu sıkıntı daha az hissediliyor. Bazı yerlerde daha fazla hissediliyor. Özellikle bizim ülkemizde dışa bağlı ekonominin daha fazla olduğu yerlerde ise bu etki daha çok fazla kendini gösteriyor. Ülkemizde özelikle Şırnak gibi yerlerde bunu daha derin yaşıyoruz. Şimdi biz yaklaşık iki seneden beridir Şırnak’ta organize sanayi bölgesinin alt yapı çalışmalarını sürdürüyoruz ve şuanda bitme aşamasındadır. Eğer bir aksilik olmasa iki ay içerisinde organize sanayi bölgesine elektrik, su, altyapı, kanalizasyon vb. diğer tüm hizmetler hazır hale gelecek. Dolayısıyla bizde bu süre içinde zaten 17 tane parseli ilgililerin  hizmetine sunmak üzere daha önce yerel medya vasıtasıyla ve ilanlarla duyurusunu yapmıştık. Bize 19 başvuru gelmişti. Bizim için sevindirici bir durumdu. Şırnak’ta 19 tane girişimcinin, yatırımcının bu alanı değerlendirmesi demek Şırnak’ta özellikle üretim alanında sanayileşme anlamında bir devrim niteliğindeydi.  Erken aldığımız bu başvuruları bizde sabırsızlıkla bir an önce organize sanayi bölgesinin çalışmalarını bitireceğimiz ümidiyle çalışmalarımızı hızlandırdık. Şuanda bitme aşmasında olduğu için geçen gün bu yatırımcılarımızla bir toplantı yaptık. Bu toplantıda arsaların hazır olduğunu iki ay içerisinde kendilerine istedikleri zaman teslim edebileceğimizi söyledik. Fakat biz bunu usulüne göre yaptık. Onları da dinledik. Yatırımcılarımız, özellikle ülkemizdeki hem siyasi hem ekonomik belirsizliğin piyasalara yansımasından kaynaklı mevcut durumda düşündükleri yatırım programlarının, üretim planlarının bir süre askıya alınacağını, şu aşamada risk faktörün çok yoğun olduğunu, alım gücünün düştüğü ve özellikle ekonomik belirsizliğin yoğun olduğu piyasada nakit akışının adeta durmak noktasına geldiği bir ortamda şuan için yatırım yapmanın çok cazip olmadığını görüşünü ilettiler. Ve bundan dolayı da bu talebin süreci biraz netleşinceye kadar veya belli bir yön, rota alıncaya kadar ertelenmesi talebinde bulundular. Bizde kendilerine bu noktada hak verdik. Tabi bizim ülke olarak büyük ölçekli gelişebilmemiz için evvela dışa bağlı yada ithalatçı konumundan çıkmamız gerekiyor. Bunun içinde ihracatı geliştirmek gerekiyor. İhracatı geliştirmesi de mevcut ülkede ki üretimin artmasına bağlıdır. Ekonomi büyüme yapılan ihracatla eş değerdir. Hatta cari açığın kapanması da aslında yapılacak ihracatla eş değerdir. Bunu da gerçekleştirecek olan komilerdir, sanayi kuruluşlarıdır, yatırımcı firmalardır ve ülkenin girişimleridir. Ancak mevcut belirsizlikler Türkiye’nin her tarafından hissedildiği gibi biz de yoğun bir şekilde hissediliyor.”

 

TEŞVİK YASASINDA BİR REZERVASYONA GİDİLECEK YENİ BİR TEŞVİK SİSTEMİNİN HAZIRLIKLARI VAR. BUNLARIN BÖLGE İLLER İÇİN NASIL SONUÇLANACAĞI  MERAK EDİLİYOR

Balkan, “ Özellikle teşvik yasasında bir rezervasyona gidilecek yeni bir teşvik sisteminin hazırlıkları var. Bunların bölge iller için nasıl sonuçlanacağı da merak ediliyor. Dolayısıyla yeni teşvik sisteminin özellikle geri kalmış, eşit yerde gelişememiş, bölgeler arasında ki hem gelir farklılığı hem eşitsizliğin yeri olduğu illerde bu farkı giderecek bir teşvikin oluşması ve bölgedeki potansiyeli geliştirecek bir teşvikin olması bekleniyor. Yatırıcılarımızın önemsediği diğer bir bekleyiş şu dur, Sayın Devlet Bakanımız Kürşat Tüzmen’in ifade ettiği sınır illerinde çeşitli vergi muafiyetlerinin yapılacağına dair bir kanun teklifin yasalaşması halinde bölgemizin yine bir cazibe merkezi haline olacağı bir beklentisi var. Dolayısıyla bu beklentiler varken bir yandan da mevcut ekonomi ve siyasi belirsizliğin olduğu bir ortamda şuan yatırımcılarımız, girişimcilerimiz böyle bir aşamada bir yatırım yapmanın ekseriyet itibariyle çok zamanla olmadığı kaniasındalar. Fakat bundan vazgeçmiş değiller. Ama Türkiye’nin doğusundan Şırnak’tan da sorsanız batıda Edirne’sinden Kuzeyinden güneyine ne kadar sorsanız şuanda bütün insanlarımızın ortak vurgusu şudur.  Bir an önce özellikle siyasi belirsizliğin bir nihayete varmasıdır. Piyasaların beklentisi de bu yöndedir. Çünkü çok kırılgan noktalar yaşıyoruz. Hassas bir süreçteyiz. Bu noktada hukuk tarafının bu sürece yapılacağı müdahale merakla bekleniyor. Herkes tarafından merakla bekleniyor. Netice de hukuk’un vereceği karar önemli olacaktır. Ancak ülkemizde ekonomik gelişmenin ve kalkılabilmesi için bir siyasi istikrarın sürmesi gerekmektedir. Bu yegane şarttır.”Dedi.

 

2001 KRİZİNDE TÜRKİYE’NİN DİĞER İLERİNE ORANLA ŞIRNAK’IN O KADAR KRİZDEN ETKİLENMEDİ

TSO Başkanı M. Halil Balkan sözlerini şöyle sürdürdü, “2001 krizinde Türkiye’nin diğer ilerine oranla Şırnak’ın o kadar krizden etkilenmediğini belirterek,  Şırnak’ta bu krizden etkilenmeyecek bir yapı vardı. Özellikle bu yapıda Habur daki ticari canlılığın devam ediyor olmasıydı. Ve bunun o açığı kapatmasıydı. Şuanda da aynı şey söz konusu yine Habur üzerinden bir ticaret yapılıyor. Ve bu ticaret belli bir normal düzeye ulaşmış durumda. Geçmişten oranla özellikle giriş-çıkışlarda yaşanan kuyruk zaman zaman beklenen kuyruk bunun ızdırabı olacak şekilde beklenmiş durumda. En fazla 3–4 gün içerisinde karşıdan karıya geçilebiliyor. Gidişlerde pek fazla bir sorun yok. Gelişlerde biraz sıkıntı var. O da artık güvenlik tedbirlerin devreye girmesinden kaynaklıdır. Araç giriş- çıkış sayıları artırabilir. Ama şuan ki mevcut durum aslında bir ölçü potansiyeli de gösteriyor. Şimdi bu potansiyeli artırabiliri de mümkün. Özellikle sayın başbakanımızın ırak’a ziyareti, yine üst düzey bürokratlarımızın, bakanlarımızın bir kısmının çeşitli incelemeler ve temaslar yapması, ziyaretlerin gerçekleşmesi özellikle ırak’la yapılan ticari faaliyetleri bir nebze de olsa iyileşeceğinin göstergesidir. Ve en azından böyle bir beklenti oluşmuştur. Dileriz bunun devamı gelir. Biz özellikle ırakla çok daha yoğun bir ticari bir ilişkiye geçeriz. Bu da bizim için çok önemli. Ülke için çok önemli. Bir milli servet niteliğindedir. Bölgeyi kurtaracak en büyük ekonomik faaliyetlerden birisidir.”

 

        Yorumlanan Haberler

 

        Şırnak'ta Hava Durumu

ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU

 

        Yararlı Linkler

T.C.Kimlik Numarası

Emekli Sandığı İşlemleri

Vergi Kimlik No.

SSK İşlemleri

BAĞKUR İşlemleri

Resmi Gazete

 

        Site İçi Arama

 

        Ziyaretçi Sayımız

2337960

 

 
 
 
 

 

Gelişen Şırnak Haber

Adres: Atatürk Mah. Bayındırlık Eski Binası Tel-Faks :+90 486 216 58 88 Merkez / ŞIRNAK - Türkiye
© Copyright Şırnak Haber 2004 Tasarım:Faruk GÜNEŞ

Şırnak Haber